Üdv. korpicschess oldalán!
Szerda, 2024-04-24, 5:20 AM
Menü
Belépés
Kapcsolat:
Keresés
Címkék
Diamond kép kezdet nyitás fórum megbízhatóság mindenkit ötlet pénz újszerű üzlet várok teszt Acer f1 főzött rom frissítés konklúzió korpicschess részletes Rom S200 eladás hirdetés információ regiszráció hirdetésfeladás regincikneo tárhely www.reginickneo.ucoz.com i8320 magyar samsung Vodafone 360 vodafone h1 eladó holmik bluetooth hs Ipod memóriakártya micro sd prohardver fényképek N86 nokia pendrive 4gb bliszteres bontatlan Kingston
Nyitólap » 2009 » December » 20 » Acer S200 neoTouch - Megérint | Teszt - Kattins!
11:06 PM
Acer S200 neoTouch - Megérint | Teszt - Kattins!

Acer S200 neoTouch - teszt


Előszó

Elöljáróban is köszönöm mindenkinek aki végigolvassa a tesztet és a fórumon esetleg kommentálja is azt amivel nem ért egyet!
Azért tartom érdemesnek megírni ezt a tesztet, mert ugyan a neten több is fellelhető, de az ember mindig tanulhat valami újat, illetve azért bármennyire is próbál a teszt írója objektív maradni, valamelyest mégis hasonlítja valamihez, az ideáljához, így lehet, hogy jobban kiemel egy rossz tulajdonságot és elhallgat egy jót. Nem ígérem, hogy én teljesen objektív tudok maradni, de se lehúzni sem isteni nem fogom a készüléket.

Előre is elnézést kérek a fotók minőségéért, most sajnos csak ilyenre futotta

Tehát a tesztünk tárgya egy Acer S200 Neotouch (korábbi nevén F1)!
Használtan jutottam hozzá ehhez az igen pöpec cucchoz, postai utánvétellel érkezett a csomagom ami a következő tartozékokat tartalmazta: Készülék, tok, CD, leírások, bontatlan headset, garijegy, töltő, adatkábel.

Szürkeimportos készülékről van szó következtetek jogosan az átalakítós töltőből (Azoknak akik nem annyira jártasak ebben a témában azoknak mondom, hogy ez annyit tesz, hogy a GSM bolt külföldről szerezte be az eladott készüléket, így fél-hivatalosnak tekinthető). Leszögezném, hogy iPhone-hoz nem fogom hasonlítani a készüléket, illetve próbálom érhetően leírni a dolgokat, hogy kezdők is olvashassák.

Remélem mindenki elnéző lesz, ha a telefonálást, üzenetkezelést kihagyom, a mobilarénás tesztben ezek a dolgok benne vannak, annyit tudok hozzáfűzni, hogy nálam nem volt gond a vonali hangerővel!

Lássuk mivel állunk szemben!


Felül az S200, alul egy HTC Touch Pro2

Külső

Kibontván a dobozt rögtön benne leljük a készüléket ami szerintem gyönyőrű. Felül és alul ugyanolyan ív húzódik, így könnyű összekeverni a tetejét és az allját. Gyorsan körbejárva bal oldalt találjuk a bekapcsoló (power) gombot, a tetején a 3,5-es jack kimenetet, jobb oldalon a hangerőszabályzó gombbárost és a kamera gyorsbillentyűjét, közöttük megbújva még felfedezhetjük a reset gombot, szép gesztus, hogy nem kell levennünk hozzá a hátlapot. Alul találjuk a mini-USB kimenetet ami szinkronizáláshoz és töltéshez egyaránt használatos.

Az előlapon helyezkedik el a 3,8"-os kijelző aminek 800x480 pixeles felbontása meglehetősen szép képet ad. Ezalatt egy Acer logó és 4 érintőgomb, fölötte pedig telefonhangszóró, és egy állapotjelző LED húzódik meg. A készülék oldalán egy króm színű csík fut körbe, ami meglehetősen szép, maga a gép a megszokott rossz minőségű, ujjlenyomatgyűjtős műanyagból készült. Illesztési hézagok nincsenek, viszont a készülékház meglehetősen recseg. Itt előjön egy házipraktikám amit egy képpel szemléltetnék: a hátlap alá egy papírdarab került, illetve a 2 oldalára még 1 kis darab, így nagyon minimális a recsegés, a minőségérzet is rendben van, egyébként a hátlap nem lötyög, ellenben könnyen kopik és karcolódik, így használt készülékeknél tökéletes állapotú nem, vagy csak nagyon kevés lesz.

Hátlap kitámasztása

Szoftver és tuning

A készüléket a gyártó a legújabb 6.5-ös Windows Phone (új nevén) szállítja. A PDA-ra alapból csak az Acer Home nevű gyorsindító felület van felpakolva, illetve néhány más program pl. Comm. Manager. A készülék gyors, nagyon gyors, köszönhetően a legújabb Qualcomm Snapdragon processzornak amely 1 GHz-en rohangál a programok sokkal gyorsabban indulnak, mint pl. egy HTC Touch Pro2-n. Meg kell említenem viszont, hogy néhányszor lefagyott a készülék, viszont 2-szer a TCPMP 0.72-es változatába adta be a kulcsot, egyszer meg csak szimplán a menüben. Ilyenkor reset, a bootolás egész gyors.
A gyári Acer Home (forrás: anzo S200 teszt):

Cikkemben fontos szerepet szeretnék adni a szoftvernek, illetve az azon belüli lehetőségeknek. Itt jön elő egy problémám a tesztekkel: lehúznak egy készüléket, mert rossz a szoftver. Igen, ez valóban jelenthet problémát egy kezdő felhasználónak, de nyílt operációs rendszer (zárt operációsrendszernek nevezzük, amikor külsős programot nem tudunk telepíteni a telefonra csak a gyáriakat használhatjuk, ilyen készülékeknél fontosabb a szoftver. Zárt operációs rendszerű például az LG Aréna) lévén némi vállalkozó kedvvel és merészséggel belevághatunk a dolgok legjavába! A Windows Mobile operációs rendszer az egyik legjobban fejleszthető, buherálható nyitott operációs rendszer. Ennek fő oka, hogy amit a gyártók el szoktak tolni az a GUI (grafical user interface, grafikus felhasználói felület), ennek lassúsága némely esetben gondot okozhat, és elveheti az ember kedvét az egésztől. Kicsit jártasabbak nyílván ismerik az SPB Softwarehouse erre a célra kifejlesztett termékét az SPB Mobile Shell 3.5-öt (ez a legújabb változata), már egy ilyen program felrakásával a gyári helyett sokkal könnyebben, gyorsabban használhatóvá tehetjük készülékünket, és plusz funkciókat nyerhetünk. Egyéb utólag telepíthető felületek is léteznek, mint például Point UI ez is korrektül használható program.


Balról jobbra: HTC Touch Pro 2, Acer S200 neoTouch, Nokia 5310 Xpress Music, 200ft :)

A HTC, elrugaszkodva minden gyártótól, magasan a legjobb minőségű GUI-t varázsolja telefonjaira (jelen esetben az S200 vetélytársának tekinthető HTC HD2-re is) melynek neve Manila (korábbi nevén TouchFlo3D, TF3D, de mostmár inkább Manila), melynek 2.5-ös és ettől fölfelé levő verziószáma elég ütős tud lenni! A HTC Sense (mert, hogy ezt így becézik), egy nagyon gyors és látványos, jól használható kezelőfelület, gyenge pontja a nagy memória és hardver igény. Jelen esetben semmiben nem szenvedünk hiányt, ugyanis a RAM mérete 256 megabájt, melyből a Sense futtatása után is 80 (vagy több), felhasználható, ami szerintem bőven elegendő. A kritika a processzort sem érheti, ugyanis a Snapdragon az eddigi leggyorsabb chip, ugyanez található a HD2-ben, viszont az interneten fellelhető sebességtesztek az S200-at hozzák ki győztesnek. Itt elérkeztünk egy újabb kérdéshez:
Hogy is áll szoftver terén az S200, milyen a gyári supportja?
Azt kell válaszolnom, hogy a készülék gyári szoftverral is nyugodtan vállalható, jött ki már hozzá frissítés, ez bizakodásra ad okot. A HTC készülékeknél nagy előnynek számít az xda-developers.com oldal, ahol mindenféle ROMot megtalálhat a kedves user, ilyen méretű oldal egyenlőre nincsen az S200hoz, azonban itt is elérhetőek főzött ROMok.

Főzött ROM telepítés

Sokakban benne van a félelem, hogy "Jaj, mi lesz ha elrontom és tönkremegy!". Természetesen kezdőbb felhasználóknál természetes ennek a kérdésnek a feltevése, ebben próbálok most itt egy kis segítséget adni!
Mivel ennél jobban nem tudom leírni így idéznék anzo kollega tesztjéből:
"Romfrissítés: Mivel a WinMo-t használók többsége előbb-utóbb szembesül ezzel a problémával szerintem nem elhanyagolható eme művelet. A gyári romot egy XP-s gépen nem tudtam felrakni, mert leállt azzal a hibaüzenettel, hogy frissítsem SP2-re. De hiszen SP3 van rajta! Ezután a Win7 alatt simán elindult, feltelepítette magának a drivereket és minden különösebb beavatkozás nélkül feltelepült.
Főzött romok: /korpicschess: a HTC Sense felületet csak főzött ROM formájában lehet használni a készüléken/ Még nem sok elérhető rom található hozzá a neten. Ennek szerintem az az oka, hogy nincsen nagyon mit javítani, mert az alap windows teszi a dolgát rendesen. Készítettem én is romot már csak kíváncsiságból, mert ugye azt tapasztaltuk eddig, hogy jelentősen lehet javítani a használhatóságát egy készüléknek, ha olyan romot teszünk rá. Itt nincs szükség rá, mert memóriánk van bőven, a gyorsaságot már felesleges fokozni, a kijelző érzékenysége teljesen rendben van. De ha mégis egy ilyen romot szeretnénk felrakni, akkor ezt mindenfajta trükközés nélkül megtehetjük. Esetleg egy .txt fájlban kell átírnunk a verziószámot, de ugyanolyan módszerrel és egyszerűen megtehetjük, mint a gyári frissítést. Nincsen szükség egyéb külső frissítőre, Hard SPL-re stb."

Maga a frissítés menete úgy megy, hogy a főzött ROM mellé le kell tölteni az Acer gyári szoftverfrissítő programját amivel végbe vihető a frissítés (ezt anzo mellékeli is a packjában). Maga a folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe, telepítése nem igényel igazán hozzáértést, "next-next-next" módszerrel települ.

Felhívnám a figyelmet, hogy a nem gyári ROMmal való frissítés kárt okozhat a PDA-ban, illetve a garanciáját is elveszti, ha ebből születik a kár!

Néhány fontos dolog:
Hard reset: Olyan újraindítás, mely a felhasználó összes adatát törli ami a belső memórián van, teljesen gyári illetve a ROM szerinti állapotba juttatja vissza a készüléket. Menete: A hangerő fel és le gomb nyomvatartása közben a reset gomb megnyomása (készülék jobb oldalán középen, stylussal megnyomható), egészen addig míg a kijelzőn megjelenik az Acer felirat, és mellette egy "Clean boot" is.
Soft reset: A készülék újraindítása, adatvesztés nélkül, ilyenkor újra betöltődik az operációs rendszer. Elvégezhető a jobb oldali reset gomb benyomásával

Hard reset elvégzése


Ismét Touch Pro2 mellett

Multimédia

A videólejátszással a processzorból kifolyólag nem lesz gondunk, egy 700 megás AVI filmet próbáltam simán ment, CorePlayer tesztje 230%on ment. Zenelejátszó szoftvert gyárilag Windows Media Playert kapunk, amit kedvünk szerint kicserélhetünk. A gyári fülest nem teszteltem, bontatlanként hagytam, egy aranyozott 3,5mm-es jack csatlakozójú szabványos fülest kapunk hozzá.
Kamera terén egy 5 megapixel felbontásút kapunk, LED segédfénnyel. A LED fényereje elég gyenge, mint hasonló készülékekben, komolyabb felvételeket ne várjunk sötétben.
Sok szót nem fecsérelnék erre a részre, jöjjen pár kép!

Annyit hozzá fűznék, hogy sötétben rossz a képminőség, nagyon könnyen elmosódik (lásd 3. kép)

A headsete (vakuval készítve, de nem teljesen sötétben):

Minimális fénynél, vakuval készült kép egy A4tech X7esről

GPS, üzemidő, pro és kontra

GPS, üzemidő:
A készülékben található GPS vevő, ami képes a celleinformációk alapján megkönnyíteni a pozicionálás (AGPS). Különösebben nem használtam így csak arról tudok nyilatkozni, hogy az eredeti iGO 8.3 valamiért nem indult el a főzött ROMon, videó megosztó oldalakon találni videókat, hogy milyen szépen fut, sokkal szebben mint a a korábbi HTC-ken (Diamond2 és Touch Pro2). Nem ástam bele magam, biztos van megoldás a futtatásra a főzött ROM-on is.
Az üzemidőről annyit tudok nyilatkozni, hogy naponta töltöttem, elég sokat nyomkodtam. Átlagos használat mellett 2 napot is elbír a masina, igénybevett használat esetén javasolt naponta tölteni.

Amiért ajánlom:
Az Acer megalkotta az eddigi legjobb WinMo telefonját, PDAját. A sebesség rendben van, szoftveres téren nincs nagy gubanc. Pozitív továbbá a 3,5es jack csatlakozó, a mini USB kimenet. Az 1GHz-es procira úgygondolom panasz nem lehet, ebben az árkategóriában ennek a sebességnek nincs vetélytársa.

Amin még van mit csiszolni:
A készülék összeszerelési minősége elég bazári hatást kelt. Itt van még mit fejlődni, mert bár ugye illesztési hézagok nincsenek, az anyagminőség hagy némi kívánnivalót magaután. Be kell számolnom továbbá arról, hogy szoftveres téren a fórumozóknak akadtak kellemetlenségei. Sajnálatos az a hír amiről itt még be kell számolnom. Több fórumozó is kűzködik azzal a problémával, hogy a kijelző kikapcsolása után nem éled fel. anzo-nak konkrétan hard resetre, soft resetre sem reagált. Arra következtetünk, hogy ez bizony a PDA hardveres hibájából adódó gubanc lehet, mivel a többieknek mindenféle ROMon produkálta, nálam ugyanolyan ROMon még nem fordult elő ez a jelenség. Így sajnos
akár még új PDA vásárlásánál is felléphet ez a probléma, de nem minden esetben, úgy látszik én jól jártam ebből a szempontból.

Ítélet

Mielött megérkezett hozzám a PDA, gondolkoztam, hogy vajon megtartsam-e eme írás után. Nos erre a fórumban válaszolok, megfelelő ajánlat esetén el is adom, de ennek nem a PDA az oka.

Úgy gondolom, hogy az Acer meglehetősen nagyott alakított, ezért az árért ez egy must have, hasonló árban kínálják a HTC Diamond2-t, ami azért sebességben jóval alatta van. De ej, hogy azért ne legyen fenékig tejfel a történet, legközelebb nem ártana egy minőségibb ház. :)

Köszönöm mindenkinek aki elolvasta, kérdések, észrevételek, hozzáfűzések fórumban nyugodtan jöhetnek, minden ilyet örömnek veszek!

További képekért látogass el a www.reginickneo.ucoz.com oldalra! Fótóalbumok menüpont!

És végül, de nem utolsó sorban, köszönet animoo és anzo fórumtársnak a segítségért, és ROMokért!

Megtekintések száma: 4957 | Hozzáadta: reginickneo | Tag-ek(kulcsszavak): Rom, főzött rom, f1, részletes, frissítés, teszt, konklúzió, korpicschess, S200, Acer | Helyezés: 5.0/2
Összes hozzászólás: 1
1 reginickneo  
0
Hozzászólások megtételére itt van lehetőség:
Logout fórum az S200 cikkhez

Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
[ Regisztráció | Belépés ]
Kedvencekhez!
Chat
200
Mobilaréna hírek
Mentett bejegyzések
Copyright MyCorp © 2024